Mimoza, renkli bir geçmişe ve daha da parlak bir geleceğe sahip güzel bir çiçektir.
Mimozalar evde baharı başlatmak için harika bir yoldur. Mimozalar parlak, güneşli bir sarıdır. Mimozaların rengi, onları çiçek açarken gördüğünüzde fark edeceğiniz ilk şeydir ve aynı zamanda bahçıvanlar arasında bu kadar popüler olmalarını sağlayan da budur. Görsel olarak çekici olmasının yanı sıra, bu gölge her manzaraya hayat katar – bahçeniz özellikle yeşil veya renkli olmasa bile!
“Mimoza” kelimesi Yunanca “taklit etmek” anlamına gelen “mimosa” kelimesinden gelmektedir.
Güney Amerika ve Afrika’ya özgü çiçekli bir bitki olan mimoza, ipek ağacı, ipek çalısı ve mimosa pudica olarak da bilinir.
Mimoza çiçeği halk arasında somurtkan çiçek olarak da anılır. Bunun nedeni ise mimozaya dokunduğunuzda ya da salladığınızda yapraklarını kapatmasıdır. Buna thigmonasty (Yunanca: thigmos = dokunma + nastos = hareket) veya ototomi denir.
Mimoza tam olarak neden kızgınlıkla kendini kapatır?
Çekici görünümü ve güzel çiçeklerinin yanı sıra mimozanın ilginç bir savunma mekanizması da vardır. Bu bitkinin yapraklarına dokunulduğunda, birkaç saniye içinde yaprakların gövdeyle birlikte gövdeye doğru eğildiği görülecektir. Rahatsız edici etki devam ederse, bitki gövdesindeki keskin dikenleri ortaya çıkararak aşağı doğru ikinci bir hareket yapar. Bu, böcekleri korkutup kaçırmak için yeterlidir. Bitkide bu hareketi gerçekleştiren mekanizma elektrik akımları ile başlar. Mimoza bu özelliği ile birçok insanda “duyarlılık” hissi uyandırır
Mimoza Çiçeği’nin 50.000’den fazla yaprağı vardır. Bu, kafanızdaki insan saçı miktarının 10 katından fazladır!
Peki bu narin görünümlü aslında çok güçlü olan çiçeğimiz nelere iyi gelir?
Mimoza türünün ilk melezidir, hem güllerin hem de zambakların en iyi niteliklerini harmanlayan bir melezdir. Mimoza, açık alanlarda veya orman kenarlarında yetişen diğer bitki türlerine karşı güçlü bir rakiptir. Çeşitli toprak türlerinde yetişebilir, büyük miktarlarda tohum üretebilir ve kesildiğinde ya da zarar gördüğünde yeniden filizlenebilir.
Mimoza çiçeğinin depresyon, anksiyete, uykusuzluk temelli birçok duygusal travmayı tedavi etmekte kullanıldığı bilinmektedir. Kanın pıhtılaşmasını engellemesinin yanı sıra çok güçlü bir antiseptiktir. Bunun dışında kozmetik alanında kullanıldığında kırışıklıklar ve akne gibi tedavilerde de kullanıldığında iyileştirici özelliği olduğu bilinmektedir. Çayı demlendiği takdirde ise öksürük ve boğaz ağrılarına iyi geldiği saptanmıştır.
Mimozada İnisiyatifi
Baharın gelişini müjdeleyen, sapsarı çiçekleri ile hayranlık uyandıran ve Adalar’ın simgesi olan mimozalar botanikte nezaket, saygı, zarafet, bolluk, sevgi ve dostluğa işaret ediyor.
90’lı yıllardan itibaren İstanbul’un farklı semtlerinde artan taleple birlikte satılan kucak dolusu mimozalar, gerçekte bir katliamın kurbanı. Baltalar ve elektrikli testerelerle gerek ormandan, gerekse özel bahçelerden, ağaçları yok etmek pahasına kesilen ve çöp torbaları içinde şehre kaçırılan mimozaların azalması ve adaya özgü bu nadide türün yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalması Adalar’da yaşayan sivil inisiyatifi harekete geçirdi. Adalar Müzesi, Adalar Belediyesi ve Mimozada iş birliğinin ürünü olan Mimofest ile daha geniş bir kitleye ulaşmayı ve konu hakkında farkındalığın artmasını hedefliyor.