Islak mendiller için hayat kurtarıcılar desek yanılmış olmayız. Çantalarımızda, arabalarımızda, evimizin birçok yerinde ve restaurantlarda temizlik için ilk başvurduğumuz temizlik ürünü ıslak mendiller. Her ihtiyaç duyduğumuzda elimizin altında bulunan yardımcılarımızın sanıldığı kadar masum olmadığını son yapılan araştırmalar açıklıyor. Kullanacağımız ürünlerde dikkat etmemiz gereken içerikleri ve ıslak mendillerin zararlarını sizin için derledik.
İÇERİKLERE DİKKAT
Günümüzde pek çok ıslak mendilin paraben, SLS, alkol ve sentetik lif içermiyor olması onların güvenle kullanılabilir olduğunu göstermiyor. Belirli dönemlerde zararları ile öne çıkan içeriklere markalar özellikle yer vermiyor. Hem uzun süre bozulmadan dayanılması hem de ucuz maliyet için göz ardı edilen birçok içerik mevcut.
SÜLFAKTAN
Köpürme özelliği için kullanılan sülfaktanlar arasından ıslak mendillerde en çok yer verilen cocamidopropyl betaine birçok alerjik reaksiyona sebep olmakta.
KORUYUCULAR
Ambalaj açıldıktan sonra ürünün korunmasını sağlayan bu ürün grubundan en çok kullanılanların başında phenoxyethanol, bronopol, DMDM hidantoin ve dianzolidinil geliyor. Oldukça problemli olan bu koruyucular formaldehid açığa çıkarıyor, açığa çıkan bu madde aslında zehirli bir gaz olarak bilinmektedir. Uzun süreli maruz kalındığında solunum güçlüğü, egzama ve kansere sebep olmaktadır.
PARFÜMLER
Kokularını çok sevdiğinizi biliyoruz. Fakat sentetik olarak oluşturulan bu parfümler en fazla alerjiye sebep olan içerikler.
PH DENGESİNİ BOZUYOR
Islak mendiller su bazlı ürünler olduğu için onların da bir Ph seviyesi var. Yapılan çalışmalar pazardaki ürünlerin Ph aralığının 3.5 ile 7.5 aralığında değişiyor. Özellikle 5 değerinin altında ve 7 değerinin üstünde Ph içeriklerine sahip ıslak mendiller derinin Ph dengesine uyumlu olmadığı için cildin Ph dengesini bozuyor.
İÇERİĞİNİN SU BAZLI OLUŞU SİZİ YANILTMASIN
Yüksek emicilikte olması bugüne kadar tercih etmemizde rol oynadı. Bu yüksek emicilik mendillerin yüzey yoğunluğu ve yapısındaki gözeneklerin boyutuyla orantılı. Bu daha fazla su emebilmesi yani daha fazla mikroorganizmanın çoğalması için