Fiolas

Cildimizin Sihri Serumlar

Serumun ne olduğu hakkında bir fikrinizin olmadığını düşünüyorsanız yalnız değilsiniz. Örneğin nemlendirici özelliği vardır fakat yine de nemlendirici kullanmayı gerektirir. Yağlı olabilir fakat yüz yağı değildir. Su bazlı olabilir fakat gül suyu gibi bir çiçek/bitki hidrosolünden farklıdır. Gördüğünüz gibi serumlar biraz kafa karıştırıcı olabilirler.

Cilt bakımı sizi asla strese sokmamalı çünkü bu açıdan bakıldığında amacı dışına çıkmış sayılır. O yüzden bilgi birikimimi biraz da araştırma ile birleştirerek size aktarmayı planlıyorum. Hazırsak başlayalım!

 

Serum Nedir?

 

Serum, güçlü bileşenleri doğrudan cilde ulaştırmak amacıyla cildinizi temizledikten sonra ancak nemlendirmeden önce uygulayabileceğiniz bir cilt bakım ürünüdür. Serum, cildin derinliklerine nüfuz edebilen ve çok yüksek konsantrasyonda aktif içerik sağlayan daha küçük moleküllerden oluştuğu için, bu görev için özellikle uygundur. Bu durum serumları kırışıklıklar gibi belirli cilt bakımı endişelerini hedeflemek için harika bir araç haline getirir.

Peki Serum Bir Nemlendirici Midir?

 

Bu sorunun net bir cevabı yoktur diyebiliriz. O yüzden cevap hem evet, hem hayır. Serumlar, cildin nemi korumasına yardımcı olmak için nemlendirici bileşenlerle (hyaluronik asit, seramidler) dolu olabilir. Ancak bu onları geleneksel anlamda nemlendirici yapmaz.  Yüz losyon ve kremleri bu açıdan baktığımızda daha zengindir ve cildin alması gereken maddeleri içinde tutması için cildin üstünde daha iyi bir bariyer oluşturur diyebiliriz. Fakat bu kişiden kişiye ve kişinin o an içinde bulunduğu duygu durumu ya da hava durumuna göre bile değişir. Örneğin çoğu kişi, cilt endişesi fark etmeksizin özellikle yaz aylarında sadece serum kullanır çünkü üzerine kullanacağı nemlendirici cildine fazla gelir. Kimi cilt ise özellikle yaz aylarında daha da nem ister. Serumlar Hangi Sıklıkla Kullanılmalıdır? Bu sorunun cevabı da yine tamamen kullandığınız serumun içeriği ile doğru orantılı olarak değişmektedir. Tercih ettiğiniz markanın size sunduğu kullanma kılavuzuna ve cildinizin ihtiyacınıza göre bu sorunun cevabını kendinizce şekillendirmelisiniz. Fakat genellikle sabah akşam kullanımı önerilir, sadece gece kullanılan ve asit içeren bir serum olmadığı sürece… Serum ve Yüz Yağlarını Birbirinden Ayıran Özellikleri Nelerdir? Cilde derinlemesine nüfuz eden serumların aksine, yüz yağları sadece yüzeye nüfuz edebilen daha büyük moleküllere sahiptir. Trans epidermal su kaybını en aza indirmek için cilt bariyerini, yani dış tabakayı, güçlendirmeye çalışırlar. Bu, cildi nemli ve dolgun tutar, ince çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünü iyileştirir.

Serumlar, ince çizgiler ve kırışıklıklar, donukluk, hiperpigmentasyon, dehidrasyon ve akne gibi belirli cilt endişelerini hedef almak için yüksek konsantrasyonda aktif bileşenlerle formüle edilmiş hafif ürünlerdir. Yüz yağları ise çoğunlukla, antioksidanlar, vitaminler ve uçucu yağ asitleri içeren doğal yağların bir karışımıdır.

Serumlar ince ve sulu bir kıvama veya daha jel benzeri bir dokuya sahip olabilir. Serum, bir nemlendiricinin yerini alacak şekilde tasarlanmamıştır, bunun yerine en iyi sonuçlar için bir nemlendirici ile birlikte kullanılmalıdır. Yüz yağlarının ana amaçları ise, cildin buharlaşmasını önlemek için nemi hapsederek hidrasyon seviyelerini artırmaktır. Yüz yağları derma gücünü artırmak için cildinizin doğal bariyerini desteklerler.  Peki ya hidrosol ( çiçek/bitki öz suyu ya da damıtılmış suyu) ve serumu birbirinden nasıl ayırmalıyız? Rutinin neresine geldiklerine ve hangi işlevi yerine getirdiklerine göre serumlar ve hidrosoller birbirine çok benzer. Örneğin serumlar da hidrosoller gibi temizlendikten sonra ve nemlendirmeden önce kullanılırlar. İkisinin de basit nemlendirmenin yanı sıra hedeflenen cilt bakım ihtiyaçlarına yönelik olmasıdır. Fakat hidrosoller, elde edilen çiçek ya da bitkinin cilt üzerindeki etkileri için çalışırken, serumlar daha komplike yapıdadırlar. İçlerine aktif bileşenler, ekstratlar gibi doğal ana maddeler eklenerek cilt endişesine karşı daha direk ve faydalı bir fayda gösterirler. Genellikle doku bakımından da farklılık göstermektedirler. Serumlar daha yapışkan ve daha konsantre olurken hidrosoller daha akıcı bir doku ile daha sulu bir yapıya sahiptirler. Evet bütün bu anlatılanlar tamam fakat bunların yanı sıra serumlar yukarıda karşılaştırdığımız diğer ürünlere göre daha pahalıdır. Neden? Süper konsantre ve güçlü olmakla ilgili anlattığım o kısmı hatırlıyor musunuz? Aktif bileşenler koyulaştırıcılardan daha pahalı olduğundan, serumlar aynı zamanda birçok cilt bakım serisinde en yüksek segmentteki üründür. Birçok marka pompalı şişelerde ürünü satışa sunar. İhtiyacınız olan küçük miktarı dağıtmak için ilaç damlalıklı aplikatörlere sahiptir. Sonuç olarak serumlar belli cilt endişeleriyle ilgilenir. Yapısı gereği cilde daha hızlı nüfuz edebildiğinden kısa sürede daha hızlı sonuç alabileceğiniz ürünlerdir. Diğer kozmetik ürünler ile kıyaslandığında daha yüksek fiyatlı olabilirler (içerikleri nedeniyle) lakin yatırımınızın karşılığını daha faydalı şekilde almanıza sebep olurlar. Tüm bunların yanı sıra serum kullanılırken unutulmamalıdır ki, serumlar süper güçlü ve konsantre ürünler olduğundan fazla kullanılması her zaman iyi değildir. Rutinlere 2-3 ay kullanım sonrası 1 ay ara gibi periyotlarla eklenmelidir. 25 yaşından itibaren kullanılabilen serumlar ile cildinizin daha uzun süre mutlu ve dolgun görünmesini sağlayabilirsiniz. Böylelikle cildinizde oluşmasını istemediğiniz etkileri kısa süreli önlemek yerine sürekli onarma sağlayabilirsiniz. Ve gelecekte sağlıklı, parlak ve esnek bir cilde ulaşma beklentisiyle cilt ürününe zaman ve para yatırma eylemi veya sürecinizi #skinvestment başlatabilirsiniz.